lesní mateřská škola Svatošky

LMŠ Svatošky nabízí propojení vzdělávání a přírodního prostředí pro děti od 3 do 6


Pár slov o školce

Lesní mateřská škola byla založena skupinou rodičů se zájmem o vzdělávání v přírodě v roce 2014. Až do roku 2022  měla své zázemí v areálu Svatošky dětský ráj v jednom z tamních srubů, tee-pee a maringotce. Na jaře 2022 byla postavena jurta na louce na Doubí, kde je zázemí LMŠ dnes. 

Od roku 2022 je LMŠ Svatošky akreditována MŠMT a splňuje i standardy kvality Asociace lesních mateřských škol.

Přímo ke školce se dá dojet autem a zaparkovat na malém parkovišti (vlevo směrem nahoru). 

Vzdělávání v Lesní školce Svatošky se inspiruje alternativními vzdělávacími směry, lesní pedagogikou a prožitkovým učením.  Za každého počasí trávíme čas venku, v lese,  v sadu, pozorujeme přírodu, a vnímáme, jak se mění během roku. Děti v lesní školce rozvíjí všechny své kompetence konkrétními prožitky podle svých možností a potřeb. Průvodci jsou jim plně nápomocni a sledují jejich zájmy a potřeby. Děti učíme v přírodě a s přírodou, vedeme je k poznávání světa všemi smysly a vlastním prožitkem. Dále děti vedeme k respektu k sobě, druhým, přírodě a Zemi, lidským hodnotám a tradicím. Dáváme jim možnost prožít všestranné a svobodné dětství plné harmonie a radosti. 

Pro náš typ vzdělávání jsou velmi důležité hranice a pravidla a jejich vyžadování. Laskavě ale pevně a důsledně. Mezi ta základní  a lety prověřená patří:
,,Být na dohled (na doslech na louce).”
,,Nelíbí se mi to, nedělej to.”
,,Co do ohně dáš, ven už nevyndáš.”
,,Na dotek.” (ve městě)
,,Čekací místa a hranice zázemí."

Školním rokem nás provází pestré integrované bloky dle školního vzdělávacího programu. Velmi důležitou součástí školky jsou rituály a slavnosti. Stejně jako sledujeme rytmus přírody i naše dny, týdny a měsíce plynou v pravidelném rytmu.

Předškoláky vedeme k větší zodpovědnosti a pomáháme rozvíjet jejich silné i slabé stránky tak, aby byli dobře přiraveni na přestup na všechny druhy základních škol.

Informace

Rozvrh a ceník

Příspěvek na provoz školky: 3800,- Kč/měsíc při plné docházce

Cena stravy: 90,- Kč (oběd a odpolední svačina)

Sourozenecká sleva: 10 %.

Provozní doba: 8:00 - 16:30

Od 1. 1. 2023 zřídila LMŠ Svatošky z.s. sociální fond, podmínky čerpání zde.

Adminitrativní poplatek za dítě v individuálním vzdělávání: 1000 Kč/školní rok.

Stravování 

Jíme společně a v klidu, což je pro mnoho dětí v dnešní době stresu a spěchu nová věc. Jídlo vnímáme jako společný rituál, neplýtváme s ním a vážíme si ho. Před každým jídlem dbáme na mytí rukou. Před obědem (polévka + hlavní jídlo) zpíváme, děkujeme za jídlo a přejeme si dobrou chuť. Ranní svačinu si děti nosí z domova. Oběd i odpolední svačinu dovážíme z jídelny v Dalovicích (Primirest s.r.o.). Dbáme na pitný režim.

Stravování v LMŠ Svatošky splňuje spotřební koš. Do jídla děti nenutíme, ale snažíme se, aby každý alespoň ochutnal. O jídelníčku jsou rodiče informování předem. Stravné je možné odhlásit do 18:00 předchozího dne ve správních systému školky (Twigsee).

Rádi také občas vaříme v kotlíku na ohni nebo pečeme. Necháme děti loupat, krájet, válet, vykrajovat, míchat a zpracovávat různé potraviny. Tím podporujeme rozvoj jejich jemné motoriky, trpělivosti a lásky k jídlu.

Nejlépe samozřejmě chutnají potraviny, které nám vyrostly přímo v našich záhoncích. Děti je na jaře sází, pečují o ně a na podzim sklízí.

Pro zájemce

Na jaře pořádáme den otevřených dveří, kde je možné si vše prohlédnout, zažít a zjistit, zda je lesní přírodní vzdělávání vhodné pro Vaši rodinu a Vaše dítě. 

Je zveřejněna Směrnice pro přijímání dětí, dle které je nutno postupovat. Zápis je elektronický a probíhá pomocí správního systému školky Twigsee. V průběhu měsíce června pak probíhají adaptační odpoledne pro přijaté děti a jejich rodiče. 

Náš tým


Ing. Bc. Martina Šilhánová
Absolvovala jsem vysokou školu s ekonomickým směrem a pracovala jsem v hotelnictví. Později jsem se stala instruktorkou lyžování v Alpách a prováděla americké turisty po Evropě. V roce 2014 přišla výzva k vytvoření první lesní školky v našem městě. Založili jsme spolek rodičů a od té doby školkou prošly nejen naše děti, ale i mnoho dalších. Vystudovala jsem Učitelství pro MŠ na KU. Jako koordinátorka a ředitelka školky mám starosti většinu organizačních záležitostí.  Přírodu vnímám jako ideální prostor pro vzdělávání a rozvoj dětí. Volný čas trávím ráda v přírodě, pěšky, na kole nebo na lyžích. Baví mně ale i umění, kultura a cestování, jóga, voda, sebepoznávání a sebevzdělávání.

Oblíbené mayské přísloví: 'My jsme ti, na které jsme čekali'

Sokrates: 'Chceš-li pohnout světem, pohni napřed sám sebou'

Bc. Kateřina Koptová
Vystudovala jsem na střední a později i na vysoké škole obor Učitelství pro mateřské školy. Během studia jsem si uvědomila, že práce s dětmi je to, co mě naplňuje. Zároveň mi chybělo něco v práci v mateřské škole, ale trvalo mi než jsem to definovala. Při příchodu do Lesní mateřské školy Svatošky jsem věděla, že jsem na správném místě. Na vysoké škole jsem začala pracovat v LMŠ Svatošky jeden den v týdnu. Po dokončení bakalářského studia jsem odcestovala a poznávala nová místa, kultury, jídla a životní přístupy. Po návratu jsem se vrátila do školky a s dětmi prožívám jejich předškolní cestu. Příroda nás provází s láskou celý rok a je bezpečným místem pro poznání sebe.
Ing. Pavla Hnízdilová
Pokud jsem ve spojení s přírodou, cítím soulad i sama se sebou a po příchodu mých dvou synů vím, že vzájemný vztah s dítětem je opravdový dar, který má při respektujícím přístupu obrovský potenciál obě strany mnohému naučit. Lesní školku proto vnímám jako ideální a přirozené prostředí pro rozvoj člověka ve všech směrech. Po studiu VŠ zemědělského zaměření jsem začala pracovat v oblasti ochrany životního prostředí. Jelikož mi ale práce s dětmi dává opravdový smysl a naplnění, rozhodla jsem se pro dálkové studium předškolní a mimoškolní pedagogiky a bude mi ctí se jednou stát plnohodnotným průvodcem a parťákem našich kamarádů. Těším se na naše společné bytí.
Bc. Anna Müllerová
Pocházím z malé obce v podhůří Krušných hor s malebným názvem Krajková. Vystudovala jsem karlovarskou pedagogickou školu, a už tady, ve třídě pedagogického lycea, jsem potkala svého budoucího manžela. Od té chvíle se naše cesty navždy spojily – po maturitě jsme spolu odešli do Prahy na Pedagogickou fakultu UK, začali vyučovat češtinu pro cizince na jazykové škole, vzali se. Když nám bylo kolem 23 let, začali jsme provozovat táborový areál v Jesenici u Rakovníka. Tábory, školy v přírodě, sportovní kurzy i školní výlety včetně zážitkových programů pro děti pořádáme dodnes a stále nás to baví. Práce s dětmi různého věku mě provázela od studií až do vlastního rodičovství. S malými dcerkami už ale nebylo reálné opět dojíždět na táborovou základnu a vést programy pro školy, a tak jsem při hledání nové cesty náhodou narazila na místo průvodce v lesní školce ve Svatoškách. Je nám blízké trávit čas v přírodě a naopak poměrně kriticky nahlížíme na klasický (před)školní systém v Čechách. A tak mi najednou všechno dávalo smysl, přesně tady jsem se měla ocitnout, říkala jsem si.  Těším se, co všechno nás ještě společně ještě čeká!

Kamila Klimešová
 Miluji tanec a všechna možná dobrodružství. Ať už na snowboardu, ve vodě nebo na cestách. V lesních školkách pracuji již mnoho let a jsem jejich obrovským fanouškem. Viděla jsem mnohokrát, že les je náš přítel a učitel, dává nám přirozený rytmus. A také že spolupráce a přátelství je mnohem víc než konkurence a samota. Zažila jsem nespočet dětí projít lesní školkou do školy i do života, krásně připravené a s otevřenýma očima i srdcem. Včetně těch mých. A proto mi tato práce dává ohromný smysl a stále se k ní vracím.
Mgr. Dominika Suchá
Od mala jsem ráda trávila čas s mladšími dětmi, hrála si s nimi, hlídala je, pečovala o ně a hlavně jsem měla pocit, že jim více rozumím a lépe zajišťuji jejich potřeby než dospělý. Střední pedagogická škola (obor předškolní a mimoškolní pedagogika) i studium na VŠ (učitelství 1. stupně ZŠ) mě ale vlastně od mého cítění a vnímání dětí dost oddálila a sunula spíše tou klasickou škatulkovou pedagogikou a já se trochu odpojila sama od sebe. Po studiích jsem nastoupila na větší městskou státní základku, kde jsem působila 6 let, než jsem odešla na mateřskou dovolenou. Práce na 1. stupni mě velmi naplňovala a děti, které jsem provedla prvním stupněm mám stále v srdci a jsou už součástí mého života. Co už nebylo tak ideální byl strašlivý kolektiv, systémové zvláštnosti a celkově katastrofální úroveň státního školství. Díky skvělému panu řediteli, který mi dal velmi volnou ruku a mým úžasným žákům jsem se i přesto cítila na státní škole perfektně a naplněna. Moje děti mě vtáhly ale ještě více k sobě a proto bylo už nemožné se do běžné systémové školy vrátit. Cítím, že tam není mé místo a bojovat s tím už nechci. Když jsem hledala vhodnou školku pro mého syna, netušila jsem, že hledám vlastně moji další pracovní cestu.

Kontaktní informace

ičo: 03756122 izo: 691015716

sídlo spolku: Šmeralova 705/34, 36005 Karlovy Vary

doručovací adresa: Komenského 97/6, 36007 Karlovy Vary

datová schránka: ypzcvqg

6R3G+F3 Karlovy Vary

773581684

martina@svatosky-skolka.cz

8:00 - 16:30

Často kladené dotazy


Musí dítě ve školce spát po obědě? 

V čase odpočinku děti dělíme na dvě skupiny. Menší děti (do cca 4,5 let) ukládáme k odpočinku do maringotky, kde většina z nich usíná kolem 13:15 h. Budíme je v cca 14:00. Starší děti, odpočívají v jurtě při vyprávění a klidových činnostech. Pravidelným odpočinkem vytváříme zdravý návyk, učíme děti schopnost se zastavit a načerpat energii. 

Můžu si dítě vyzvednout kdy chci? 

S ohledem na režim dne máme nastavené časy vyzvedávání: 12:45 - 13:00 a 15:30-16:30.  V případě potřeby je možné po dohodě dítě vyzvednout nebo dovést v jiném čase. Čas ranního příchodu je mezi 8:00 a 8:45. Berte prosím na vědomí, že příchody a odchody mimo daný čas narušují školkový režim Vašeho dítěte i ostatních. 

Jak funguje komunita kolem školky? 

Je žádoucí, aby se děti s rodiči přicházely na slavnosti, protože ty jsou pro nás vyvrcholením vzdělávacích bloků. Rodiče se spolu poznávají na schůzkách a brigádách a často se skrz kamarádství svých dětí přátelí a spolupracují i mimo školku. Odpoledne v době vyzvedávání mají rodiče možnost s námi ve školce pobýt, pohrát si s dětmi nebo si spolu popovídat. 

Co bude dítě potřebovat?

Dítě bude potřebovat  vhodné oblečení a obuv (i náhradní), správný batoh a termosku a důvěru rodičů, že lesní školka je pro něj to správné místo. Potřebné vybavení je podrobně popsáno v provozním řádu LMŠ Svatošky. 

Bude dítě připravené na přestup do zŠ?

Ano, LMŠ Svatošky pracuje soustavně s předškoláckou skupinkou tak, aby do nástupu do kteréhokoliv typu ZŠ byli v dostatečné míře rozvinuty všechny klíčové kompetence. 

Kdy je školka zavřená? 

Provoz školky je přerušen v měsících červenec a srpen, ve dnech státních svátků, vánočních prázdnin, vyjímečně z technických nebo organizačních důvodů.


pŘIHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ

Napište nám věk dítěte, počet dní ve školce a termín plánovaného nástupu a my se Vám brzy ozveme.
Název E-mail Zpráva Odeslat